Den internationellt hyllade Netflixserien Snabba Cash vann pris på årets Kristallengala

27 augusti 2021

Upphovsrätt: Netflix

Ikväll har Netflix kritikerhyllade svenska succéserie Snabba Cash, producerad av SF Studios med producent Nicklas Wikström Nicastro, vunnit Kristallenpris för Årets manliga skådespelare i en TV-produktion (Alexander Abdallah). Snabba Cash var också nominerad i kategorierna Årets TV-drama och Årets kvinnliga skådespelare i en TV-produktion (Evin Ahmad).

Alexander Abdallah spelar rollen som Salim i serien, som har en kärleksrelation med Leya och försöker bryta sig fri från den undre värld han hamnat i.

"Jag skrev upp på min telefon i 2018, när jag tog examen, några mål som jag ville nå inom några år. Ett av dom var att vinna en Kristall eller en Guldbagge. Detta var det sista att bocka av på den listan, så det känns både overkligt och verkligt. Trots att det känns som jag redan vunnit när jag fått så mycket kärlek av publiken, så är det såklart kul att ha en staty här hemma som påminner om att hårt jobb är lika med bra konstverk. Det känns som en fin avrundning på detta konstverk, att Salim blir hyllad med ett pris. Ett öde som oftast får negativa artiklar i tidningen", säger Alexander Abdallah.

Evin Ahmad (Dröm Vidare, Störst av allt, The Rain), spelar huvudrollen Leya i serien, vars liv slits mellan en hänsynslös start-up miljö och Stockholms undre värld.

”TV-serier är en otrolig kollektiv process. Alla behövs och att Snabba Cash blev så stort och fått fina nomineringar är bevis på vad en kollektiv process kan åstadkomma. Jag är glad över alla människor runt om i världen som sett den och nånstans ändå blivit berörda. Bara det är en vinst i sig”, säger Evin Ahmad. 

Snabba Cash Säsong 1 har producerats av Nicklas Wikström Nicastro för SF Studios. Skaparna bakom den framgångsrika serien är manusförfattaren Oskar Söderlund, regissör Jesper Ganslandt och författaren Jens Lapidus. 

"Det är så stort och hedrande att vara nominerad i hela tre kategorier, speciellt i den guldålder som svenskt TV-drama just nu befinner sig i”, säger Nicklas Wikström Nicastro, producent.

Netflix svenska originalserie Snabba Cash är inspirerad av den internationellt hyllade boken med samma namn av Jens Lapidus, som har sålt mer än 3,8 miljoner böcker över hela världen. Boken har tidigare filmatiserats som den framgångsrika och kritikerrosade filmtrilogin Snabba Cash, som också är producerad av SF Studios.

Snabba Cash Säsong 2 produceras också av producent Nicklas Wikström Nicastro för SF Studios i samarbete med Strive Studios. Andra säsongen påbörjar inspelning under hösten och släpps globalt på Netflix under 2022.

För mer information, vänligen kontakta:
Nicklas Wikström Nicastro, Producer, nicklas.wikstromnicastro@strivestories.se, +46 70 942 95 42 
Malin Strihagen, VP Brand & Communications, SF Studios, malin.strihagen@sfstudios.se, +46 70 780 39 35

Om SF Studios
SF Studios etablerades 1919 och är ett av världens äldsta filmbolag. Idag är SF Studios ett av de ledande filmbolagen i Norden med verksamhet i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Storbritannien. Bolaget producerar och distribuerar film och tv-serier för den nordiska och internationella marknaden, och driver streamingtjänsten SF Anytime. SF Studios ingår i Nordens största mediebolag Bonnier.

Om Strive Stories
Strive Stories är ett oberoende produktionsbolag i Stockholm som producerar långfilm och TV-drama för alla plattformar. Bolaget grundades av bästsäljande författaren Jens Lapidus och prisbelönta producenten Nicklas Wikström Nicastro med syftet att producera fängslande och engagerande berättelser med stark tematik, för lokal såväl som global publik.

Om Netflix
Netflix är världens ledande streamingtjänst för underhållning med mer än 208 miljoner betalande medlemmar i fler än 190 länder som tittar på ett brett utbud av serier, dokumentärer och filmer på många olika språk. Medlemmar kan titta så mycket de vill – när som helst, var som helst – på alla skärmar med internetanslutning. Medlemmar kan spela upp, pausa och fortsätta titta helt utan reklam och förpliktelser.

Kontakter

Malin Strihagen

Vice President Brand & Communications