Inspelningsstart för BERTS DAGBOK

15 augusti 2019 - Senast uppdaterad 7 maj 2020

Upphovsrätt: Johan Paulin

Bert är tillbaka! Inspelningen av BERTS DAGBOK startar 21 augusti i Stockholm och i huvudrollen som den förälskade Bert ser vi Hugo Krajcik. Hans kompis Åke spelas av Frank Dorsin, hans drömtjej Leila gestaltas av Yussra El Abdouni och Leilas syster Amira spelas av Julia Pirzadeh. I övriga roller syns bland annat Helena Lindegren (Berts mamma), David Wiberg (Berts pappa), Suzanne Reuter (Berts mormor), Isa Aouifia (Amiras och Leilas pappa), Petrina Solange (Helen), Filip Berg (slöjdläraren Stefan) och Björn Gustafsson (superhjälten Lynx/Lo). BERTS DAGBOK är Michael Lindgrens debut som långfilmsregissör.

BERTS DAGBOK är en kärlekskomedi som skildrar Berts och hans kompisar Åkes och Lill-Eriks första tid i högstadiet. När Bert får syn på skolans stora stjärna, Yoghurt-Leila, faller han pladask och börjar smida planer för hur han ska få henne att lägga märke till honom. Planerna involverar en superhjältefilm, rawfoodbollar, Leilas lillasyster Amira som går i Berts klass, en pinsam skoltemadag och två hemliga dagböcker.

Inspelningen av BERTS DAGBOK sker i Stockholm och pågår mellan den 21 augusti och den 1 oktober. Michael Lindgren (“Grotesco", "Kontoret", "Boy Machine”) gör sin långfilmsregidebut och producent är Rebecka Lafrenz som tidigare bland annat producerat ”Cockpit” och vann en Guldbagge för "Sebbe". Det fristående manuset är skrivet av Tapio Leopold (“Fallet", "Andra åket", “Enkelstöten“).

– Vi gör en film om hur Bert upptäcker kärleken, en renodlad romantisk komedi för unga. Mitt fokus är på känslorna och barnens spel. Publiken ska skratta så att dom får ont i magen, men också åka med emotionellt, på riktigt, säger Michael Lindgren.

BERTS DAGBOK är producerad av FLX i samproduktion med SF Studios, TV4, C More och Filmpool Nord med stöd av Svenska Filminstitutet och Norrköpings filmfond. SF är distributör och filmen har premiär hösten 2020.

– Manusförfattaren Tapio Leopold har förvaltat Berts universum och dess karaktärer med stor omsorg och samtidigt fört in Bert i en ny tid. Regissören Micke Lindgren har komisk tajming och ett passionerat engagemang i ämnet och för målgruppen – perfekt, när man som vi vill skapa en film som drivs av äkta känslor, identifikation och massor av humor, säger Anna Anthony, kreativ chef långfilm, FLX.

Produktionsfakta

Inspelning 21 augusti till 1 oktober 2019 i Stockholm.

Biopremiär hösten 2020

Distributör: SF

Regi: Michael Lindgren

Manus: Tapio Leopold

Produktionsbolag: FLX Feature

Producent: Rebecka Lafrenz

Exekutiv producent: Anna Anthony, Joshua Mehr

Filmen är producerad av FLX i samproduktion med SF Studios, TV4, C More och Filmpool Nord med stöd av Svenska Filminstitutet och Norrköpings filmfond.

Rollista

Bert – Hugo Krajcik

Amira – Julia Pirzadeh

Åke – Frank Dorsin

Leila – Yussra El Abdouni

Lill-Erik – Arvid Bergelv

Klimpen – Frode Östlin Westman

Thora – Nea Nohrstedt

Pappa Fredrik – David Wiberg

Mamma Madelene – Helena Lindegren

Mormor Svea – Suzanne Reuter

Farrokh (Amiras och Leilas pappa) – Isa Aouifia

Lynx / Lo – Björn Gustafsson

Helen – Petrina Solange

Stefan – Filip Berg 

Natasha – Ana Gil de Melo Nascimento

Synopsis

Det är Bert Ljungs och hans kompisar Åkes och Lill-Eriks första dag på högstadiet. På skolan är Yoghurt-Leila den stora stjärnan. Hon går i nian, är reklammodell, cool och precis alla beundrar henne. Så fort Bert får syn på Leila faller han pladask. Men hur ska han få henne att lägga märke till honom, han går ju bara i sjuan?! Kanske kan Amira, ny i Berts klass och lillasyster till Leila, vara till hjälp?

Snart tar en pirrig historia fart genom en pinsam skoltemadag, rawfoodbollar, ett oförutsett toalettbesök och inte minst – två hemliga dagböcker.

Michael Lindgren (regi)

Regissören, producenten och skådespelaren Michael Lindgren har stått på scen och skapat föreställningar ända sedan han gick på lågstadiet. Genombrottet kom tillsammans med humorkollektivet Grotesco. 2007 hade deras första säsong med skruvade och vassa sketcher om samtiden premiär på SVT och blev en stor succé. Michael Lindgren stod för såväl regi som manusarbete och skådespelarinsatser. I rollen som sin karaktär Dj Trexx hamnade Lindgren också i internationellt strålkastarljus med låten "Tingeling" som framfördes i ett pausnummer i Melodifestivalen och rönte stor uppmärksamhet. Grotesco-gängets framgång fortsatte med ytterligare två säsonger på SVT. Från den tredje säsongen, "Grotescos sju mästerverk", belönades programmet "Flyktingkrisen – en musikal" med Guldrosen, det mest anrika tv-priset i Europa. Vid sidan om tv satte Grotesco dessutom upp en hyllad “näradödenrevy” som spelades för fulla hus över hela landet. Som regissör ligger Michael Lindgren även bakom tv-serier som “Kontoret" och "Boy Machine”. Han är också hjärnan bakom SVT:s omtalade och uppmärksammade satirprogram ”Svenska Nyheter”. Vid sidan av sin film- och tv-produktion driver han Scalateatern i Stockholm och har bland annat producerat teaterns uppsättning av ”Egenmäktigt förfarande". Som skådespelare har han gjort roller i årets julkalender, komediserien “Andra åket”, i filmer som Johan Klings ”Darling”, Rojda Sekersöz ”Dröm vidare” och i tv-drama som "Våra vänners liv" och Beata Gårdelers kommande ”Allt jag inte minns”. “Berts dagbok” blir Michael Lindgrens första långfilmsprojekt som regissör, men att arbeta med en ungdomsproduktion är inget nytt för honom, redan som 10-åring gjorde han en roll i SVT:s kultserie ”Ebba och Didrik”. 

FLX Produktionsbolaget FLX står bakom succéer såsom tv-serierna Solsidan, Bonusfamiljen, Grotesco, Enkelstöten, Andra Åket och Sveriges första Netflix tv-serie Störst av Allt samt långfilmerna Hundraåringen, Hundraettåringen och Solsidan.

Kommande produktioner är tv-dramat Fartblinda samt långfilmen Se upp för Jönssonligan i regi av Tomas Alfredson.

För intervjuförfrågningar vänligen kontakta:

Helena Iles

0739 80 52 51

helena@iles.se

Stillbildsfotograf: Johan Paulin