Julia Ragnarsson och Erik Enge spelar i Viaplays Slutet på sommaren

2 februari 2023

Upphovsrätt: Photo credit: Magnus Ragnvid

Slutet på sommaren är Viaplays senaste storsatsning inom thrillergenren och är baserad på romanen av Anders de la Motte. Nu släpps rollistan där skådespelaren Julia Ragnarsson spelar huvudrollen och stjärnskottet Erik Enge i en av seriens större roller. Serien har premiär senare i höst på Viaplay och produceras av Harmonica Films i samproduktion med SF Studios och Film i Skåne.

Viaplays nya psykologiska thriller Slutet på sommaren spelades in i stora delar av Skåne förra året. Serien baseras på första boken med samma namn i deckarförfattarens Anders de la Mottes romansvit Årstidskvartetten. Huvudrollen som Vera spelas av Julia Ragnarsson (Två systrar, Springfloden) och i den bärande rollen som Isak ser vi Erik Enge (Tigrar, Svart Krabba).

"Det här har verkligen varit en utmanande och fantastisk upplevelse. Vera är en komplex karaktär och jag har haft lyxen att jobba med otroliga skådespelare. Det har varit extra roligt att få spela på skånska, vilket jag inte får chansen till så ofta. Jag är så förväntansfull inför premiären senare i höst och ser fram emot att höra vad folk tycker!", säger Julia Ragnarsson.

"Det har varit högst givande att spela in denna serie tillsammans med Viaplay och Harmonica Films. Dels det värdefulla i att få samspela med en sån talangfull ensemble och dels att få en unik upplevelse och nya erfarenheter som skådespelare. Jag ser fram emot att få se slutresultatet längre fram", säger Erik Enge.

I den stjärnspäckade rollistan har Julia Ragnarsson och Erik Enge sällskap av bland andra Simon J Berger, Torkel Petersson, Per Ragnar, Linus James Nilsson, Anna Granath, Emelie Garbers, Henrik Norlén, Bahador Foladi, Lars Schilken, Ida Gyllensten samt Vilhelm Blomgren.

Serien tar avstamp i en femårig pojkes försvinnande en sensommarkväll 1984 på den skånska slätten. Trots att hela bygden engagerar sig i sökandet hittas han inte men ryktena och misstankarna sprids snabbt. Den valhänta brottsutredning läggs till slut ner, där sorgen och ovissheten får pojkens familj att långsamt falla sönder. Tjugo år senare leder pojkens storasyster Vera (Julia Ragnarsson) ett gruppterapisamtal i Stockholm. En av deltagarna är unge mannen Isak (Erik Enge), som berättar om sin barndom och oförklarliga minnen av en pojkes försvinnande. Hans berättelse är skrämmande välbekant och skakar om Vera. Motvilligt tvingas hon riskera den bräckliga tillvaro hon byggt upp för att återvända till sin trasiga familj i Skåne och söka svaret på frågan som ingen längre vill ställa. Vad hände egentligen under den där sommaren som aldrig tog slut?

Slutet på sommaren produceras av Harmonica Films i samproduktion med SF Studios och Film i Skåne. Jens Jonsson (Fartblinda, Jägarna) och Henrik Georgsson (Bron, Wallander) regisserar efter manus av huvudförfattarna Björn Carlström (Jägarna) och Stefan Thunberg (Hamilton, Farang). Serien produceras av Per Janérus (Jägarna, Krig) och Björn Carlström och exekutiva producenter är Jens Jonsson, Anders de la Motte, Tim King på SF Studios och Helena Larand på Viaplay. 

”Vi är mycket glada för vårt samarbete med Harmonica Films och för möjlighet att få producera denna spännande thrillerserie tillsammans för Viaplay. Med en stark berättelse som översatts till 30 olika språk av en av vår mest omtyckta deckarförfattare och med all talang i projektet är vi trygga med att detta kommer att bli en succé både i Norden och internationellt ”, säger Tim King, EVP Production på SF Studios.

"Viaplay fortsätter att satsa på starka nordiska berättelser som berör. Slutet på sommaren är en otroligt stark roman som jag sträckläste mycket på grund av dess komplexa karaktärer och vackra miljöer. Serieversionen är skapat av ett otroligt team och jag vågar lova Viaplays tittare något utöver det vanliga", säger Filippa Wallestam, EVP och Chief Content Officer på Viaplay Group. 

Slutet på sommaren består av sex avsnitt och har exklusiv premiär senare i höst på Viaplay.

För mer information, vänligen kontakta: 
Per Janérus, Producer, Harmonica Films, per@harmonicafilms.se, +46 70 842 37 00
Malin Strihagen, Vice President Brand & Communications, SF Studios, malin.strihagen@sfstudios.se, +46 70 780 39 35

Om SF Studios
SF Studios etablerades 1919 och är ett av världens äldsta filmbolag. Idag är SF Studios ett av de ledande filmbolagen i Norden med verksamhet i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Storbritannien. Bolaget producerar och distribuerar film och TV-serier för den nordiska och internationella marknaden, och driver streamingtjänsten SF Anytime. SF Studios ingår i Nordens största mediebolag Bonnier.