Artisten Katharina Nuttall släpper idag det omtalade soundtracket till filmen Kungen

14 mars 2023

Upphovsrätt: SF Studios

Filmen Kungen i regi av Karin af Klintberg har prisats av recensenter och fått stor medial uppmärksamhet. Filmen hade premiär den 24 februari och visas på biografer över hela Sverige. Soundtracket av kompositören Katharina Nuttall har inte lämnat någon oberörd. Filmen distribueras av SF Studios.

Dagens Nyheters recensent beskriver filmen Kungen som "Sorglig, skruvad och mycket underhållande." Svenska Dagbladet skriver "Karin af Klintberg tecknar ett gripande porträtt av en man som varit fånge i ett otidsenligt öde." Men det många tidningar också skriver om är filmens musik.

Svenska Dagbladet: "Katharina Nuttalls syntiga soundtrack hjälper till att frammana en berörande bild av en människa fångad i ett otidsenligt öde."

Tidningen Kult: "Det mest framstående stycket påminner mycket om Martin Phipps Voices i The Crown. Med ensamheten som kommer fram i kungens liv är det ett passande stycke som berör. När det blir munksång i ett annat stycke är det också The Crown som jag associerar till först – vilket är förståeligt och helt i sin plats. Det är mörk och melankolisk musik i en film som annars är lite komisk i tonen."

Katharina Nuttall har velat skapa ett samtida verk där det elektroniska möter det organiska och kontrasterar gamla traditioner i arkivbilderna.

"Jag ville skapa någon annan musik än det som förväntas av kung och slott. Hur kan man skapa så att det blir intressant och att folk tar till sig? Musikens huvudfunktion har varit att berätta en historia, att komma nära och också hitta det som skaver. Jag ville hitta ett tydligt elektroniskt språk och blanda med det organiska och arbetade tidigt tillsammans med musikern Christian Berg (som också har en låt med på albumet) och spelade in en massa olika syntljud som jag tog med mig vidare i skaparprocessen", säger Katharina Nuttall.

Nu släpps den uppskattade musiken i ett album.

"Jag visste att jag ville ha modern musik i filmen. En musik som skulle gå emot den vanliga ljudläggningen av Kungen och gå emot konventionen. Jag ville skapa ett nytt sammanhang för kungen och hans liv. Katharina Nuttalls stundtals brutala och egensinniga musik gör filmen till en konstupplevelse", säger Karin af Klintberg.

Katharina Nuttall är kompositör, musiker och artist baserad i Stockholm, Sverige. Hon har släppt fyra soloalbum som artist och senast aktuell med den kritikerhyllade skivan The Garden som släpptes i oktober 2022 via skivbolaget Novoton. Som filmkompositör har hon skrivit musik till ett tjugotal filmer, senast till polska långfilmen A woman on the roof som hade premiär på Tribeca festival i New York under 2022 och regisserades av den internationellt belönade regissören Anna Jadowska.

I slutet av januari 2023 hade långfilmsdokumentären Kungen av Karin Af Klintberg premiär på Göteborgs filmfestival och under våren och hösten 2023 så skriver Katharina musiken till serien Ett liv som kung, en tv-serie i tre delar som regisseras av Karin Af Klintberg och Carl Tofft samt musiken till filmen The phantom pain of Rojava av Maryam Ebrahami.

Medverkande musiker på albumet Kungen är Christian Berg, Daniel Fagerström, Leo Svensson Sander och Linus Andersson.

Filmen är producerad av Af Nexiko av producenterna Stina Gardell och Petra Måhl. SF Studios distribuerar filmen i Norden.

För mer information, vänligen kontakta:
Mattias Lundin, Marketing & Publicity Manager, SF Studios, Mattias.lundin@sfstudios.se, +46 70 099 88 71

Om SF Studios
SF Studios etablerades 1919 och är ett av världens äldsta filmbolag. Idag är SF Studios ett av de ledande filmbolagen i Norden med verksamhet i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Storbritannien. Bolaget producerar och distribuerar film och TV-serier för den nordiska och internationella marknaden, och driver streamingtjänsten SF Anytime. SF Studios ingår i Nordens största mediebolag Bonnier.

Kontakter

Mattias Lundin

Marketing & Publicity Manager Sweden