SF Studios gör storslagen katastroffilm

9 september 2022 - Senast uppdaterad 20 september 2022

Idag presenterar SF Studios Avgrunden, den första riktigt stora svenska katastroffilmen. Avgrunden utspelar sig i och omkring Kiruna och järnmalmsgruvan i Kiirunavaara. I huvudrollen ser vi Tuva Novotny (Annihilation, Eat Pray Love, Riget 2) och för regin står actionveteranen Richard Holm (Johan Falk, Gåsmamman). I övriga roller syns bland annat Kardo Razzazi (Heder, Alex) och finske Peter Franzén (Vikings, The Gunman, Heart of a Lion) samt Felicia Truedsson (Young Royals), Tintin Poggats Sarri (Charter) och Edvin Ryding (Young Royals). SF Studios producerar och distribuerar filmen, som har premiär 15 september 2023.

Att något ska hända i Kiruna är det ingen tvekan om, frågan är bara när. Avgrunden är berättelsen om en familj som ställs inför det otänkbara när katastrofen alla fruktade plötsligt är ett faktum. I händelsernas centrum står Frigga (Tuva Novotny) som vid sidan om det riskfyllda arbetet som säkerhetschef i Kiirunavaaragruvan försöker balansera familjen, den nya kärleken Dabir (Kardo Razzazi) och ett ex som inte vill släppa taget (Peter Franzén). Men när marken plötsligt börjar skaka under deras fötter spelar livspusslet ingen roll och kampen för att inte dras ner i avgrunden börjar.

"Jag har regisserat en hel del action under min karriär och att nu få ta det ett steg till med en riktigt storskalig katastroffilm känns fantastiskt. Men ingen action engagerar om det inte finns karaktärer att identifiera sig med. Därför har det varit extra kul att jobba fram filmens familj tillsammans med skådespelarna under repetitionerna. Sedan har ju filmens katastroftema ett stort mått av sanning i sig. Man flyttar ju en hel stad för att marken spricker runt omkring den på grund av gruvan. Som historieberättare behöver man ju bara ett ’tänk om…", säger Richard Holm, filmens regissör.

Avgrunden spelas in dels på plats i Kiruna och dels i Tammerfors i Finland, där många av interiörscenerna i gruvan spelats in. Denna vecka avslutades inspelningarna i Kiruna och produktionen flyttar nu till en studio i Las Palmas efterföljt av ett omfattande VFX arbete.

”Kiruna är den viktigaste platsen för historien vi vill berätta. Därför har det också varit viktigt för oss att kunna spela in på plats. Men för att kunna genomföra filmen och maximera både berättandet och kvalitén filmar vi i ytterligare tre europeiska länder. Det är också fantastiskt att SF Studios och alla andra finansiärer vågar satsa på en genrefilm vilket vi historiskt sett väldigt lite av i Sverige”, säger Joakim Hansson, filmens producent.

­­­­SF Studios producerar och distribuerar filmen i Norden och resten av världen. Efter att de senaste åren ha producerat flera storfilmer såsom Utvandrarna, Drottning Margareta, Pakten och kommande filmerna Ett sista race och A Man Called Otto ger sig nu filmbolaget på sin första katastroffilm.

”En riktigt actionspäckad katastroffilm har varit högst på min önskelista i snart fyra år så det är med stor stolthet att nu se Avgrunden komma till liv. En fantastiskt spännande plot med hjärtat på rätt plats, modern cast och ett högst möjligt och skrämmande scenario skapar stor förväntan och potential. Vi vill erbjuda den svenska publiken film som de vill se och lokal actionfilm är oerhört eftersatt trots en stark efterfrågan”, säger Yaba Holst, Executive Producer, Head of Nordic Acquisition SF Studios.

Avgrunden produceras i samarbete med Film Tampere, Mjölk Movies, Business Finland, Seven Islands Film, Gran Canaria Film Commission och Spanish Tax Rebate i samarbete med The Spanish Government samt U-media med stöd av Belgian Tax Shelter.

Avgrunden har biopremiär i Sverige 15 september 2023.

För mer information, vänligen kontakta:
Tim King, Executive Vice President Production, SF Studios, tim.king@sfstudios.se, +46 76 214 27 14
Yaba Holst, Head of Nordic Acquisition, SF Studios, yaba.holst@sfstudios.se, +46 73 411 95 35
Peter Frantzell, presskontakt, Strandberg Haage, peter@strandberghaage.se, +46 70 759 25 58

Om SF Studios
SF Studios etablerades 1919 och är ett av världens äldsta filmbolag. Idag är SF Studios ett av de ledande filmbolagen i Norden med verksamhet i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Storbritannien. Bolaget producerar och distribuerar film och TV-serier för den nordiska och internationella marknaden, och driver streamingtjänsten SF Anytime. SF Studios ingår i Nordens största mediebolag Bonnier.