SF Studios förvärvar de nordiska distributionsrättigheterna till Grand Prix-vinnaren The Zone of Interest

30 maj 2023

SF Studios har förvärvat de nordiska distributionsrättigheterna till den prisbelönta långfilmen The Zone of Interest. Filmen har hyllats av kritiker och vann det prestigefyllda Grand Prix vid årets filmfestival i Cannes. Filmen är regisserad av Jonathan Glazer med Christian Frieder och Sandra Hüller i huvudrollerna. Filmen är producerad av Extreme Emotions, Film4, House Productions och A24. SF Studios kommer att distribuera filmen i Norden med biopremiär 2024.

The Zone of Interest berättar historien om Rudolf Höss (Christian Frieder), en nazistisk befälhavare som designade och byggde Auschwitz och hans förhållande till sin fru Hedwig (Sandra Hüller), medan de skapar sitt drömliv direkt intill koncentrationslägret.

The Zone of Interest är löst baserad på Martin Amis roman från 2014 och ett manus av Jonathan Glazer, som också regisserar filmen. Glazer har tidigare regisserat hyllade filmer som Sexy Beast (2000), Birth (2004) och Under the Skin (2013).

"Vi är mycket glada och stolta över att lansera denna mycket viktiga film på bio i början av 2024.  Med Jonathan Glazers visionära regi, en fantastisk ensemble och en tankeväckande historia är vi säkra på att filmen kommer att hitta sin publik i Norden", säger Robert Enmark, Head of International Acquisition på SF Studios.

Filmen har redan fått positiva recensioner av svensk media. SVT:s Fredrik Sahlin hyllade filmen och menade att den var ”en överraskande upptäckt som får en att sätta sig käpprak i biostolen, lyfta på hatten inför ett verk av konstnärlig egenart.”

Förvärvet av rättigheterna till The Zone of Interest är ett led i SF Studios strategi att producera och distribuera kommersiella och högkvalitativa filmer för en nordisk och internationell publik. Förra året distribuerade SF Studios Ruben Östlunds Guldpalmsvinnande Triangle of Sadness i Norden med stor framgång.

The Zone of Interest kommer att ha biopremiär i Norden 2024.

För mer information, vänligen kontakta:
Robert Enmark, Head of International Acquistion, SF Studios, robert.enmark@sfstudios.se, +46 70 676 35 47
Malin Strihagen, Vice President Brand &; Communications, SF Studios, malin.strihagen@sfstudios.se, +46 70 780 39 35

Om SF Studios
SF Studios etablerades 1919 och är ett av världens äldsta filmbolag. Idag är SF Studios ett av de ledande filmbolagen i Norden med verksamhet i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Storbritannien. Bolaget producerar och distribuerar film och tv-serier för den nordiska och internationella marknaden, och driver streamingtjänsten SF Anytime. SF Studios ingår i Nordens största mediebolag Bonnier.