Tillsammans 99 uttagen till Torontos filmfestival

24 juli 2023

Upphovsrätt: @ 2023 Memfis Film AB

Lukas Moodyssons Tillsammans 99 får sin världspremiär på Torontos filmfestival (7-17 september) i sektionen Special Presentation. Den emotsedda filmen är en fortsättning på den mångfaldigt prisbelönade Tillsammans som blev en stor succé internationellt bland kritiker och publik. Tillsammans 99 är samproducerad av SF Studios, som även distribuerar filmen i Skandinaven. Filmen får svensk biopremiär den 13 oktober.

“Det blev som jag hoppades. Världspremiär i Toronto, en trevlig stad och en fantastisk festival som alltid har stöttat mina filmer”, säger regissören Lukas Moodysson.

"Toronto Film Festival är folkets filmfestival och den perfekta platsen för denna glädjefulla återträff med de älskade karaktärerna i Tillsammans 99. Som exalterade och stolta medproducenter önskar vi Lukas Moodysson och hans team lycka till”, säger Yaba Holst, Head of Nordic Acquisition på SF Studios.

1975 var kollektivet Tillsammans en storfamilj. 24 år senare, 1999, har det förvandlats till världens minsta. Kvar finns bara Göran, världens snällaste, och Klasse, som väver sina trasmattor. När Klasse i hemlighet bjuder in till Görans födelsedag, återförenas alla för en kväll. Vad har hänt i deras liv sen sist? Har det gått bra eller dåligt för dem? Vem blev känd författare och vem hamnade på mentalsjukhus? Lever drömmarna från sjuttiotalet? Vem minns Peter? Äter Göran fortfarande gröt?

Lukas Moodysson har återförenat den stora skådespelarensemblen från Tillsammans efter 23 år. I rollerna återser vi Gustaf Hammarsten, Shanti Roney, Anja Lundqvist, Olle Sarri, Jessica Liedberg, Lisa Lindgren, Cecilia Frode, Lars Frode, Henrik Lundström och Sten Ljunggren. Nya i kollektivet är David Dencik, Jonas Karlsson, Clara Christiansson Drake och Julia Heveus.

Tillsammans 99 är producerad av Memfis Film i samproduktion med Film i Väst, SF Studios och Zentropa Entertainments5 med stöd av Svenska Filminstitutet/filmkonsulent Hanna Lejonqvist, Det Danske Filminstitut/Koproduktionsstøtte och Nordisk Film- & TV Fond. Övrig finansiering: DR 

För mer information:
Presskontakt - Manlin Sterner, manlin@manlin.se
Marketing and Publicity Manager, SF Studios - Mattias Lundin, mattias.lundin@sfstudios.se

Om SF Studios
SF Studios etablerades 1919 och är ett av världens äldsta filmbolag. Idag är SF Studios ett av de ledande filmbolagen i Norden med verksamhet i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Storbritannien. Bolaget producerar och distribuerar film och tv-serier för den nordiska och internationella marknaden, och driver streamingtjänsten SF Anytime. SF Studios ingår i Nordens största mediebolag Bonnier.

Om Memfis Film
Memfis Film har producerat flera stora svenska filmsuccéer med regissörer som Lukas Moodysson, Josef Fares och Maria Blom. Samproducerat hyllade filmer av Lars von Trier och Susanne Bier. Belönats fyra gånger med Guldbaggen för Bästa Film; Änglagård, Fucking Åmål, Lilja 4-ever och Masjävlar.