Kaly Halkawt vinner det nyinstiftade manuspriset The Ingmar Bergman Script Award

28 juni 2024

Fotograf: Yanina Isla

På Bergmanveckans avslutningsceremoni på Fårö tillkännagavs idag att Kaly Halkawt blir den första som vinner det nyinstiftade manuspriset The Ingmar Bergman Script Award för sitt långfilmsmanus Donias värld. Manuspristävlingen arrangeras av SF Studios och Stiftelsen Bergmancenter och syftar till att uppmuntra nya filmskapare och manusförfattare att skapa långfilmsmanus som kombinerar konstnärlig ambition med målet att nå en bred publik.

"Donias värld är en samtida berättelse om skavande identiteter – och om tro, tvivel och frihet. Donia är en ung wanna-be-muslim som i sitt andliga och religiösa sökande försöker skapa sig en framtid utan att förneka sitt arv. Med en personlig röst och en känsla för att bjuda in sin publik, skriver Kaly Halkawt fram ett levande scenario för sina karaktärer", löd juryns motivering.

Kaly Halkawt är en manusförfattare från Stockholm. Vid sidan av sitt författarskap är Kaly doktorand i barn- och ungdomsvetenskap vid Stockholms universitet. År 2021 utgavs hennes debutbok Astera och basketskorna (Bonnier Carlsen) med illustrationer av Sofia Falkenhem. Kaly har varit avsnittsförfattare till serien Halva Halva och har för närvarande två långfilmsmanus i utveckling.

Donias värld är en dramakomedi om 30-åriga slackern Donia som blir oplanerat gravid med den nyblivna pojkvännen Francis. Graviditeten omkullkastar hennes identitet. Hon bestämmer sig för att utforska sitt muslimska arv vilket leder till motstridiga krav på den hon vill vara och det religionen kräver av henne.

”Det känns jätteroligt att få det här priset. Ända sedan jag såg Viskningar och rop på en repig hyr-dvd i tonåren har jag fascinerats av Bergmans existentiella nyfikenhet, att han som filmskapare aldrig var rädd att ställa svåra frågor. Jag har absolut inspirerats av hans konstnärliga mod och religiösa tvivel i skrivandet av Donias värld, även om det kanske finns mer humor än i Viskningar och rop”, säger Kaly Halkawt.

SF Studios och Stiftelsen Bergmancenter har under många år samarbetat för att bevara arvet efter Ingmar Bergman. Som en del av detta samarbete lanserades The Ingmar Bergman Script Award under Bergmanveckan förra året. 66 manusbidrag har skickades in till tävlingen och juryarbetet har pågått sedan februari.

The Ingmar Bergman Script Award kommer att delas ut årligen under Bergmanveckan på Gotland. Manuset ska vara en originell berättelse i långfilmsformat på antingen svenska, norska, danska eller finska med en tydlig ambition att nå en bred publik. Pristagaren får ett ekonomiskt bidrag på 50.000 kronor och får möjlighet att bli coachad av en erkänd filmskapare/regissör/manusförfattare. Ansökan till nästa års upplaga av tävlingen har redan öppnat. Sista ansökningsdag är den 21 februari 2025.

Läs mer om The Ingmar Bergman Script Award och om ansökningsprocessen på  www.sfstudios.se/theingmarbergmanscriptaward
Läs mer om Bergmancenter på www.bergmancenter.se
Läs mer om Bergmanveckan på www.bergmancenter.se/bergmanveckan/

För mer information, vänligen kontakta: 
Jesper Larsson, Communications Specialist, SF Studios, jesper.larsson@sfstudios.se, +46 73 359 96 06
Isabel Nylund, Film Development Lead, SF Studios, Isabel.nylund@sfstudios.se, +46 72 514 15 95

Om SF Studios 
SF Studios etablerades 1919 och är ett av världens äldsta filmbolag. Idag är SF Studios ett av de ledande filmbolagen i Norden med verksamhet i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Bolaget producerar och distribuerar film och TV-serier för den nordiska och internationella marknaden, och driver streamingtjänsterna SF Anytime och Blockbuster. SF Studios ingår i Nordens största mediebolag Bonnier.