Robert Gustafsson spelar Ingmar Bergman i ny långfilm

16 maj 2024

SF Studios utvecklar just nu en långfilm om regissören Ingmar Bergman tillsammans med produktionsbolaget Beret Film med Robert Gustafsson (Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, Den osannolika mördaren) i huvudrollen. Manuset skrivs av Henrik Jansson-Schweizer, Eric Broberg och Robert Gustafsson. Den nordiska distributionen kommer hanteras av SF Studios och Beret Film planerar inspelning till 2025.

Filmen är en politisk thriller som utspelar sig under valåret 1976 i samband med att Bergman hämtas av polisen misstänkt för grovt skattebrott mitt i repetitionerna av Strindbergs Dödsdansen på Dramaten. Livskatastrofen blir snabbt ett faktum för Bergman, liksom det psykiska sammanbrottet och regissören hamnar i ett Kafkalikt tillstånd, där kulturen slutligen ställs i en uppgörelse mot politiken med Bergman på den ena sidan, och det politiska etablissemanget på den andra.

”Ingmar Bergman är inte bara synonymt med begreppet demonregissör och vår största kulturella maktfaktor både i Sverige och internationellt utan är också en hyperintressant personlighet. När hans konstnärskap och kall växer och sprider sig till att till slut ta över även hans privatliv och hela hans själ så suddas till slut hans personnummer ut. Han blir demonregissören Ingmar Bergman ända in i varje cell och till slut en levande myt. Att då plötsligt väckas av en ”käftsmäll” av den svenska verkligheten på 70-talet ger så här i efterhand en fantastisk möjlighet för mig som skådespelare till en både dramatisk, tragisk samt komisk gestaltning. Att vara världsberömd men ensamt umgås med sin egen begåvning, kan vara svårt om du dessutom är en ganska blyg person med en vacklande självkänsla. En betraktare”, säger Robert Gustafsson.

Producenten och manusförfattaren Henrik Jansson-Schweizer ligger bland annat bakom succéfilmen Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann där Gustafsson hade huvudrollen samt TV-serierna Midnattssol och Tjockare än vatten. Han har nu senast skrivit manuset till TV-serien Whiskey on the Rocks om den ryska ubåten U-137´s grundstötning i Karlskronas skärgård 1981, som har världspremiär i slutet på 2024.

”Det här är inte bara en sanslöst spännande historia om en av vår tids allra största regissörer, utan också ett unikt tidsdokument om en svunnen politisk epok när marginalskatten i Sverige ibland kunde uppgå till 102%. Det är med skräckblandad förtjusning, ödmjukhet och respekt vi tar oss an den här svulstiga och gripande historien som innehåller alla ingredienser en riktigt spännande biofilm ska ha”, säger Henrik Jansson-Schweizer.

”Vi är egentligen väldigt dåliga på att berätta om oss själva som nation i Sverige, vem vi var och vad som har format oss. Det som hände i den där tidsfickan när folkhemmet exploderade i sin egen förträfflighet och en stor världsman blev lika värnlös som en enkel biltjuv på glid i häktet, det är en förvånansvärt suspensartad och fängslande berättelse. Vi ser fram emot att dela denna pärla av historia med biopubliken”, säger Yaba Holst, Head of Nordic Acquisition SF Studios.

Bakom filmen står producenterna Eric Broberg, tidigare mångårig Norden-chef för Walt Disney Studios, Henrik Jansson-Schweizer och Robert Gustafsson. De har tidigare samarbetat på de två långfilmerna om Hundraåringen baserad på Jonas Jonassons karaktärer vilka tillsammans sålde mer än 2,2 miljoner biobiljetter, enbart i Sverige. Detta är deras första projekt tillsammans i det nya gemensamma produktionsbolaget Beret Film. Filmen presenteras i samband med filmfestivalen i Cannes och inspelningen är planerad till 2025 och SF Studios kommer att distribuera filmen i Norden.

”Den så kallade ”Bergmanaffären” fick långtgående politiska konsekvenser och var en viktig faktor till att Socialdemokraterna under valåret 1976 förlorade regeringsmakten efter drygt fyrtio år. Detta var ett annorlunda Sverige än idag med en självbild om präktighet och redlighet och där kända politikprofiler och kultureliten var i symbios med varandra när bomben om Bergmans skatteaffärer briserar. Nyheten om den svenska polisens gripande av den världsberömde och upphöjde filmregissören blev en internationell nyhetssensation som skakade om det svenska etablissemanget i grunden”, säger Eric Broberg.

För mer information, vänligen kontakta:

SF Studios:

  • Jesper Larsson, Kommunikatör, +46 73 35 99 606
  • Yaba Holst, Head of Nordic Acquisition, +46 73 411 95 35

Beret Film:

  • Henrik Jansson-Schweizer, producent och manusförfattare, +46 70 789 15 00
  • Eric Broberg, producent och manusförfattare, +46 70 790 30 01

Om SF Studios:
SF Studios etablerades 1919 och är ett av världens äldsta filmbolag. Idag är SF Studios ett av de ledande filmbolagen i Norden med verksamhet i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Storbritannien. Bolaget producerar och distribuerar film och TV-serier för den nordiska och internationella marknaden, och driver