Comedy Queen vinner Kristallbjörn på Berlin International Film Festival 2022

16 februari 2022

Upphovsrätt: Photo credit: Ola Kjelbye

Filmen Comedy Queen har idag vunnit det prestigefyllda priset Kristallbjörnen för Bästa Film i Generation Kplus sektionen vid Berlin International Film Festival 2022.  Priset hyllar filmprestationer riktat till den yngre publiken. I huvudrollen ser vi unga talangen Sigrid Johnson och filmen regisseras av internationellt erkända och prisbelönade regissören Sanna Lenken. Det är andra gången som hon vinner en Kristallbjörn för Bästa Film (Min lilla syster, 2015). Comedy Queen produceras av FLX med producenter Rebecka Lafrenz och Anna Anthony i samproduktion med Film i Väst och SVT and SF Studios, som också hanterar nordisk distribution.

Dramakomedin handlar om 13-åriga Sasha, som drömmer om att bli ståuppkomiker. Filmen är baserad på Jenny Jägerfelds prisade roman med samma namn och för manus står Linn Gottfridsson (Björnstad, I taket lyser stjärnorna). Huvudrollen Sasha spelas av Sigrid Johnson, som vi tidigare sett i bland annat Maria Wern, julkalendern Tusen år till julafton och hyllade sketcher i Melodifestivalen. Sashas pappa Abbe spelas av Oscar Töringe (Tunna blå linjen, Min pappa Marianne) och i rollen som Sashas bästis Märta ser vi långfilmsdebutanten Ellen Taure.

I ett uttalande från Barnjuryn står det: "En stor huvudperson, kraftfull och sårbar på samma gång, delade med sig av sin fängslande, bitterljuva berättelse om förlust, sorg, ilska och helande. Den här filmen var en berg-och-dalbana full av känslor: ibland sorglig, ibland rolig, ibland pinsam. Musiken var alltid mest passande och tilltalande. Kameran var tidvis stabil, men samtidigt skakig. Med ett ord, filmen var fantastisk."

Filmen regisseras av hyllade Sanna Lenken, vars senaste regiverk Tunna blå linjen har gjort succé på SVT. Hon har tidigare gjort guldbaggenominerade kortfilmerna Äta lunch (2014) och Nattbarn (2018) och långfilmsdebuterade med Min lilla syster (2015), för vilken hon Guldbaggenominerades för Bästa regi och Bästa manuskript, belönades med Kristallbjörnen vid filmfestivalen i Berlin och med Göteborgs Stora Filmpris.

Regissör Sanna Lenken säger: "Jag är väldigt glad och glad över att filmen har kommit över. Och nu får min första Kristallbjörn en vän!”

Filmen är producerad av FLX med producenterna Rebecka Lafrenz, som tidigare producerat Berts dagbok (2020), Cockpit (2012) och belönats med Guldbagge Award för Sebbe (2010), och Anna Anthony, som tidigare producerat Jalla! Jalla! (2000), Hämden (2010), Unga Astrid (2018) och Zozo (2005), för vilka hon fick Nordiska rådets filmpris. Exekutiva producenter är Joshua Mehr och Pontus Edgren.

Producenter Rebecka Lafrenz och Anna Anthony säger: "Vi är så glada över att Comedy Queen belönas med Crystal Bear för bästa film på Berlinalen! Och att bli uppmärksammad av en jury bestående av barn och ungdomar är särskilt hedrande.”

Comedy Queen hade premiär på svenska biografer den 11 februari. SF Studios distribuerar filmen i Norden och REinvent hanterar internationell försäljning.

För mer information, vänligen kontakta:
Mattias Lundin, Marketing & Publicity Manager, SF Studios Sweden, Mattias.lundin@sfstudios.se, +46 70 099 88 71
Helena Iles, PR och pressförfrågningar, helena@iles.se,+ 46 739 80 52 51

Om SF Studios
SF Studios etablerades 1919 och är ett av världens äldsta filmbolag. Idag är SF Studios ett av de ledande filmbolagen i Norden med verksamhet i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Storbritannien. Bolaget producerar och distribuerar film och tv-serier för den nordiska och internationella marknaden, och driver streamingtjänsten SF Anytime. Utöver sin egna produktionsverksamhet inklusive Paradox, är SF Studios delägare i produktionsbolagen FLX, Filmkameratene och Motion Blur. SF Studios ingår i Nordens största mediebolag Bonnier.

FLX
Produktionsbolaget FLX står bakom succéer såsom tv-serierna Solsidan, Kärlek & anarki, Bonusfamiljen, Grotesco, Enkelstöten, Andra åket och Sveriges första Netflix tv-serie Störst av allt, samt långfilmerna Se upp för Jönssonligan, Hundraaåringen, Hundraettaåringen, Solsidan, Berts dagbok och Felix Herngrens kommande film Dag för dag.